Vincent van Gogh is misschien wel de bekendste kunstschilder die Nederland ooit gekend heeft. Overal ter wereld kent men de werken van deze schilder, die tijdens zijn leven nauwelijks succesvol was maar wiens populariteit na zijn dood ongekende hoogtes kent. In deze blog vertellen we je meer over wie Vincent van Gogh was, wat hij zoal schilderde en hoe hij op dramatische wijze aan zijn einde kwam.

Wie was Vincent van Gogh?

Zeg Vincent van Gogh, en negen van de tien mensen zal beginnen over zijn afgesneden oor. Er gaan verschillende verhalen de ronde over hoe hij zijn oor kwijtraakte. In de meeste versies zou hij daar zelf verantwoordelijk voor zijn geweest. Van Gogh had last van meerdere psychische kwalen, hij werd ook wel krankzinnig genoemd. Hij zou in een vlaag van verstandsverbijstering zelf zijn eigen oor afgesneden hebben. Een andere versie is dat hij met een vriend ruzie had om een vrouw. De vriend zou met en degen gezwaaid hebben, waarbij het oor van Van Gogh geraakt werd. Om de vriendschap te behouden zouden beide over het voorval gezwegen hebben. Wat de precieze waarheid is zal waarschijnlijk nooit duidelijk worden, maar feit is wel dat deze gebeurtenis – of hij daar nou zelf verantwoordelijk voor is geweest of niet – typerend is geweest voor het turbulente leven van Vincent van Gogh.

Vincent van Gogh had allerlei verschillende baantjes voordat hij zich volledig toe ging leggen op de schilderkunst. Hij werkte onder andere als kunsthandelaar en predikant. Zijn persoonlijke leven kende veel miserie. Hij had een explosief karakter waardoor hij meermaals in de problemen raakte. Bij wie hij altijd terecht kon was hij jongere broer Theo. Met hem zou hij zijn hele leven lang brieven schrijven. Die brieven zijn later van onschatbare waarde gebleken in de onderzoeken naar zijn leven.

Wat schilderde Vincent van Gogh zoal?

Vincent van Gogh schilderde veel. In zijn korte leven maakte hij honderden schilderijen en tekeningen. Verkopen was er echter nauwelijks bij. Voor zover bekend verkocht hij tijdens zijn leven slechts één schilderij: ‘De rode wijngaard’. Van Gogh had niet één nadrukkelijke interesse, maar schilderde van alles. Portretten, zelfportretten, gebouwen, bloemen, stillevens, noem maar op. Wat wel veel terugkomt in zijn werk is het boerenleven. Het beroemde werk De Aardappeleters is daar een voorbeeld van, evenals verschillende werken met koeien, zaaiers, enzovoorts.

De familie van Vincent van Gogh heeft een absolute favoriet: Amandelbloesem. Dit werk werd door Vincent van Gogh geschilderd en cadeau gegeven aan zijn broer Theo en diens vrouw Johanna toen zij ouders werden van Vincent Willem van Gogh. Theo schreef erover in een brief naar zijn broer: ,,Zoals we je hebben gezegd, vernoemen we hem naar jou en ik spreek de wens uit dat hij even vasthoudend en even moedig wordt als jij.” Deze Vincent Willem zou later de grondlegger zijn van het Vincent van Gogh Museum.

Overlijden Vincent van Gogh

Over het overlijden van Vincent van Gogh zijn ook verschillende theorieën. Vaststaat dat zijn overlijden op 37-jarige leeftijd komt door een kogel. De meest geaccepteerde lezing is dat Vincent van Gogh zelf een einde aan zijn leven heeft willen maken. Het leven viel hem zwaar en hij voelde zich mislukt als kunstenaar. Op 27 juli 1890 zou hij zelf een kogel door zijn borst hebben geschoten. Hij zou hierbij de fout hebben gemaakt niet zijn hart te hebben geraakt. Het was dan ook een infectie als gevolg van de kogel die hem nekte. Een andere theorie is dat Van Gogh door een stel jongens die hem al enkele dagen hinderlijk achtervolgden neergeschoten is.

Nalatenschap Vincent van Gogh

Tegenwoodig kunnen we op verschillende plaatsen genieten van de werken die door Van Gogh zijn nagelaten. Zijn schoonzus beheerde na de dood van haar man het grootste deel van de collectie. Om in haar eigen levensonderhoud te kunnen voorzien begon zij deze te verkopen. Daarnaast zijn er ook een heleboel werken in de familie gebleven, die uiteindelijk de basis vormden van het Vincent van Gogh Museum in Amsterdam. Zo nu en dan gaat er nog wel eens een schilderij onder de hamer. In 2017 werd ‘Laboureur dans un champ’ geveild. Deze werd verkocht voor 70 miljoen euro.

vincent van gogh amandelbloesem behang

Op deze afbeelding zie je de volgende werken:
Amandelbloesem behang

Gratis wandcirkel bij iedere bestelling!

Ontvang nu bij iedere bestelling een gratis trendy wandcirkel cadeau! Wie wordt daar nu niet blij van?

Een gratis wandcirkel, hoe leuk is dat! We leveren de gratis wandcirkel op Ø40cm en bij aanschaf van een wandcirkel ontvang je de gratis wandcirkel op hetzelfde materiaal. Dus als je een wandcirkel acrylglas koopt, ontvang je de gratis wandcirkel ook van acrylglas! Bij canvas leveren wij Dibond. Uiteraard ontvang je bij de gratis wandcirkel natuurlijk ook een gratis ophangsysteem.

Daarnaast is EasyCanvas ook met maatschappelijk verantwoordelijke projecten bezig. Je kunt ook jouw wandcirkel schenken aan een verzorgingstehuis. Zo brengen we kunst bij de bewoners. Kunst biedt rust, kracht en/of prikkels de zintuigen. Een win-win situatie!

Benieuwt uit welke wandcirkels je kan kiezen, of waar je deze kan toevoegen aan jouw winkelmand? Bekijk hier de uitleg over deze actie!